Sailzone på föreläsning – Besättningsarbete 1

“Piten är trimmerns bästa vän!”

Kvällens felsägning kom som tur var inte från föreläsarna Mats Dahlander och Martin Strandberg utan istället från en i publiken! Samtliga 90 personer i publiken skrattade gott åt Farrbar2:s förra trimmer Niclas Gerdbo:s kommentar och han var tvungen att förtydliga vad han menade innan föreläsningen kunde fortsätta!

20130323-114335.jpg

Föreläsningen var primärt ett initiativ från Lomma Segelsällskap och Mats Dahlander som hölls tillsammans med Martin Strandberg. I vintras diskuterade Mats och Martin kring en segelrelaterad föreläsning som skulle attrahera Öresundsseglarna och med tanke på uppslutningen var ämnet en riktig succé! 90 personer närvarade nämligen när det handlade om besättningsarbete på en båt i 30-40 fots klassen.

Samtliga stolar upptagna i loftet
Många exempel hämtades från Farr 30:n Farrbar2 men föreläsarna varvade också bilder, scheman och filmer om vart annat. Dessutom lyckades de involvera publiken som förutom att komma med konstruktiva frågor även delgav sina egna tips i en öppen diskussion. Det Sailzone upplevde som båtägarnas största bekymmer var hur de skall lyckas få kontinuitet i besättningen. Andra ämnen som också lyftes fram var delegation ombord, hur man skapar ansvarsgrupper och hur kommunikation kan ske ombord. Just “kan” var föreläsarna väldigt öppna med för varje båt har ju trots allt sin egna unika struktur ombord.

Joakim Lang och Per Jonas Quist, till vardags seglare från Falsterbokanalens båtklubb, var mycket nöjda med kvällens föreläsning. På fråga om vad de tog med sig från kvällen svarade bägge unisont:

“Märkning på förstaget för att enkelt se förseglets fallspänning”

Vidare tog de med sig taktikerns betydelse och att vikten av att veta båtens “target boat speed”. För Joakims del gäller det också att hålla nivån från förra året då han lyckades bli klubbmästare i sin klubb. Sailzone misstänker att Per-Jonas kommer göra sitt yttersta för att ändra på det inför årets säsong…

20130323-114647.jpg
Joakim Lang och Per-Jonas Quist från Falsterbokanalens Båtklubb

Ny föreläsning till höst
Martin som driver North Sails loft i Lomma var mycket nöjd med kvällen och framförallt uppslutningen. “För ett år sedan visste seglarna knappt att här fanns ett loft och idag är här fullsatt, mycket roligt!” På fråga om North Sails skall följa upp föreläsningen med andra aktiviteter berättar Martin att Kryssarklubben redan är inbokade och att det absolut kommer bli mer föreläsningar i höst.

Vad gäller seglingsdelen är nästa stora evenemang för loftet “North Sails Trim Cup i Lomma” som går i början på maj. Dessutom arrangerar Lomma SS två träningshelger veckorna innan tävlingen, allt för att främja seglingen i sundet och få en kickstart på säsongen. Ett mycket bra initiativ tycker Sailzone och vi återkommer med rapportering därifrån!

One comment on “Sailzone på föreläsning – Besättningsarbete

  1. Reply toaap mar 31,2013 21:04

    Härligt!

Leave a Reply