Komfort – Kan Kallas superdräkt gynna oss seglare?

Craft som arbetar med funktionsplagg har utvecklat en produkt med mycket ny teknik och nya idéer. Dräkten vänder sig mot skidåkare men frågan är hur detta kan gynna seglare? Då har vi räknat bort de excentriska skeppare som kanske hänvisar till aerodynamik och tvingar alla på railen att bära dräkten!

Men seriöst, seglare blir ofta kalla mellan korta stintar av svettigt arbete vilket är en utmaning att hantera klädmässigt. Kan detta vara ett steg på vägen mot bättre komfort för salta seglare?

Superdräkten – längdlandslagets trumfkort i värmen

Avklippta ärmar och ben. Tjejer som åker i bara sport-bh under nummerlappen. Det är varmt i Sotji. Men våra svenska åkare åker fortfarande i heldräkt. Hemligheten? En helt ny unik tävlingsdräkt.

Inte nog med att den har ett kaxigt namn, Podium Suit. Den är även cool i ordets rätta bemärkelse. Landslagets nya tävlingsdräkt är nämligen utvecklad för att vara just cool. Inte bara till designen – den hjälper åkarna att hålla sig svala i det varma klimatet.

20140221-130234.jpg

Det är ett helt annat klimat i Sotji än vad vi är vana vid i tävlingssammanhang. Medeltemperaturen på orten, som ligger vid Svarta havet, är + 5 C° under februari. För att klara av dessa annorlunda förhållanden utvecklade Craft en helt ny tävlingsdräkt åt våra åkare.

– Innan jag kom till Sotji hade jag inte kunnat föreställa mig att det skulle vara så varmt. Jag har aldrig varit med om nåt liknande och att få plocka upp den nya Craft-dräkten ur packningen har känts som ett trumfkort på handen redan innan tävlingarna startade. När man ser andra nationer ute längs spåret med vätskestationer på en så kort sträcka som 10 km, så förstår man att temperaturreglering och vätskeförlusterna är av största betydelse. Dräkten har varit perfekt för mig här i Sotji!, säger Charlotte Kalla.

Utvecklingen av superdräkten sysselsatte 5–6 personer under drygt ett och ett halvt år.

– Det är vår produktchef Björn Lind som har varit “spindeln i nätet” och gjort ett stort jobb. Han har själv varit världsklassåkare (bland annat dubbel OS-guldmedaljör red.anm) och har en hel del kunskap att ösa ur, säger Daniel Högling, marknadschef på Craft.

Våra landslagsåkare har själva tagit del i utvecklingen. De har inte bara kommit med tips utan även varit högst delaktiga som testpersoner.

– Charlotte har varit med, hon är nästan alltid med, och bollar idéer. Sedan har Johan Olsson och Rikard Grip varit med och prövat dräkten allt eftersom, berättar Daniel.

En av testerna gick ut på att åkarna fick svälja en termometer (!). Detta för att kunna studera hur insidan av kroppen påverkas av höga temperaturer.

20140221-130247.jpg

– På så sätt fick vi se vart de stora svettzonerna sitter på kroppen och fick också reda på hur kroppen svettas under olika belastning och i olika temperaturer. Från att de är i vila till att de går på lite grann och ända till max, berättar Daniel.

Inget lämnades åt slumpen. Data från denna och andra studier användes sedan som underlag vid val av material, sömmar och placering av ventilationshål med mera

En prototyp av dräkten har faktiskt varit med i officiellt tävlingssammanhang redan för ett år sedan.

– Den som hade ett riktigt skarpt öga och var på rätt plats kunde faktiskt se dräkten för nästan ett år sedan. Då gjordes det första riktiga testet när vår vd Jonas Petterson åkte Stafettvasan i dräkten, berättar Daniel.

Dräkten är gjord i en väldigt tunn hightec-polyesterfiber som förstärker kylförmågan och som dessutom håller formen och ger en åtstramande push-back-effekt. I benen finns infällningar av mesh-tyg (ett nätliknande tyg).

– Det är en superslimmad sak, som ska kännas som ett andra skinn, berättar produktchef Björn Lind.

20140221-130255.jpg

– Vi har fått väldigt mycket bra feedback från åkare men även från pressen både i Sverige och internationellt, säger en nöjd Daniel.

Över ryggen och på ärmarna finns laserskurna hål i olika storlekar, dessa hjälper till att reglera kroppstemperaturen.

Teknologin är avancerad och svår att få till, men är faktiskt inte helt unik. Det har tidigare funnits liknande teknologier bland annat inom friidrotten och fotbollen.

–Men vad vi vet så är det nu första gången teknologin används på tävlingsdräkter inom längdåkning, berättar Daniel.

Och dräkten har väckt uppmärksamhet under OS-spelen. Craft har fått fler länder att bli intresserade av deras produkter.

– Att det svenska laget, som är så framgångsrika, åker omkring i heldräkter i värmen är ett bevis på att vi verkligen har lyckats när det gäller utveckling av nya produkter, säger Jonas Peterson, vd Craft.

Skribent: Lotte Jernberg

Leave a Reply