X35 VM – Finaldagen 2

20130902-124332.jpg
Hårdvind sista dagen

Finaldagen bjöd på en rejäl omflyttning i resultatlistan samtidigt som favoriterna pallade trycket. Grattis till VM-guldet North Sails Sportswear!

Inte ens en slipad regissör från Hollywood hade kunnat planera det bättre. Sista dagen – när allt skulle avgöras – bjöd också på de mest utmanande förhållandena. I hamnen piskade fallen mot masterna och stämningen var allvarstyngd. Lite längre bort, precis utanför pirarmarna, hamrade Öresunds mörkblå vitskummande vatten hårt mot kajen och hälsade seglarna välkomna på ett lite egendomligt vis. På vägen ut till startområdet syntes också den turkiska båtens köl i en vågdal! Ett tecken på att det var stampig sjö och att de chartrat sin båt?

20130903-072044.jpg
Prisutdelning. Frv. Firefly (3:a), North Sails Sportswear (1:a) och Audi X Sailing (2:a). Foto: Joacim Gerdbo

Avgörandet
Det seglades två race och i första vann finnarna vilket innebar att de hoppade upp som totaletta med ett race kvar. Frågan alla ställde sig var om de skulle försvara sin ledning i sista racet också?

Förhållandena i finalseglingen var utmanande och ett kvitto på det var att flera båtar broachade på väg ner mot bottenmärket. Ett par besättningar valde faktiskt att inte hissa spinnaker överhuvudtaget vilket kan tyckas märkligt. Men egentligen kostar det inte så mycket om man jämför med en båt som broachar 2-3ggr på en läns räknat på VMG. Man kan i alla fall säga att korta höga vågor och vindbyar upp emot 25-30 knop inte riktigt är X35:ans favoritföre även om det ser spektakulärt ut. Farterna toppade kring 13 knop.

20130903-152610.jpg
Finska båten under full kontroll

Med kniven mot strupen tog sig North Sails Sportswear samman och gick i mål som trea vilket efter lite räknande innebar att de vann VM! Glädjen som utbröt ombord precis efter målgång gick inte att ta miste på, här fanns världsmästarna! Samtidigt var det lite tråkigt för den finska båten som satsat hårt under en lång period och faktiskt fått lite guldvittring. Men North Sails var värdiga vinnare vilket deras fina serie vittnar om. Sa förresten inte Sailzone att de skulle stå som vinnare i början på veckan..? 😉

Firefly kämpar sig till bronspeng
För oss – besättningen på Firefly – fanns det i början på dagen fortfarande en teoretisk chans att vi skulle kunna nå pallen. Samtidigt var utgångsläget inte det bästa och vi låg på sjätte plats, mer än tio poäng bakom trean. Men skam den som ger sig. Efter en tredje- och en andraplacering i racen och lite räknande stod det klart att vi lyckats knipa bronsplatsen framför många andra duktiga team! Riktigt härligt!

20130903-152249.jpg
Proffsigt gäng!

En eloge
Slutligen vill Sailzone lyfta fram arrangörerna och funktionärerna som genomfört ett mycket proffsigt världsmästerskap. Banorna var perfekta trots svåra strömförhållanden och vid minsta tveksamhet i starterna avbröt de istället för att chansa. Proffsigt!

Så här lyder arrangörernas utlåtande och senare i veckan publicerar vi bilder från Mattias Bodlund!

The gold goes to Sweden!

It was a really exciting final day! On the way out of the harbor the wind blew at 11-13 m/s with a bit of swelles on the water. First race began with an general re-call and ended up with a thriller. When the race had been finnished it looked like the gold was going to Audi X Sail Racing Team with Teemu Kekkonen as skipper, Team North Sails Sportswear was two points behind.

20130903-071940.jpg

2 thoughts on “X35 VM – Finaldagen

  1. Reply Mårten (YXI) sep 3,2013 20:32

    Sjukt nice uppsegling under veckan – Stort Grattis till en fin tredjeplats!

  2. Reply nnilex sep 3,2013 22:09

    Vi tackar! Hoppas ni är nöjda med er insats också. Er första dag var fenomenal i lättvinden! / Niclas

Leave a Reply