X35 VM coming up – Team Firefly förbereder sig

X-35 Worlods Badalona 2012
Även en X35 foilar på kryssen, eller…

I år är det Sveriges och Malmös tur att få arrangera ett stort X35 mästerskap – nämligen VM. För er som följde Farrbar 2-bloggen så kanske ni minns att delar av besättningen seglade VM och EM på Johan Lindells X35:a Firefly. Så kommer också ske i år och Sailzone har med en representant i besättningen – Niclas Gerdbo.

Första inlägget idag handlar om besättningen på Firefly. Därefter följer vi upp med andra intressanta inlägg. Det finns även fler intressanta bloggar att följa som berör X35, tex www.x35.se (Team Yxi) som varmt rekommenderas.

Ett par snabba frågor till skippern

Johan, varför köpte du en X35:a och drog igång team Firefly?

Jag ville segla entyp och samtidigt ha möjlighet att engagera hela familjen. Dessutom är X35 är en vacker båt och det skadar ju inte!

Vad driver dig till att göra en sådan här satsning? Den har ju trots allt spänt över tre-fyra år och tar mycket tid och resurser i anspråk.

Att få göra det ogjorda. I det här fallet har jag satt upp målet och valt ut personer som vill vara med på resan. Mitt ansvar blir att se till så vi få ut all energi för att prestera maximalt.

Vad har du för förväntningar på VM iår? 2011 blev ni 5:a och bästa svenska båt och på EM i fjol blev ni fyra.

Mina förväntningar är realistiskt höga…

Har du några farhågor, det är ju mycket som skall klaffa?

Nix, inga.

Tack för dina svar!

Intressant säger vi på Sailzone och vi får se hur det artar sig!

Besättningen
Idag börjar förberedelserna och samtliga i besättningen anländer till Malmö samtidigt som båten transporteras till Dockan. Men vilka är det som skall segla då? Sailzone tar sig friheten att presentera samtliga ombord utan att de fått korrekturläsa texten… Bild på gänget kommer senare.

Fördäck – Jonas Holm
Troligen norra hemisfärens yngsta diktator. Iallafall när vi pratar fördäcksarbete. Grymt rutinerad med en diger medaljsamling runt halsen som han ofta bär i privata sammanhang. Bl.a. VM-guld i någon gammal båt, VM-silver i Farr 30, EM-guld i Farr 30 och två totalvinster i Gotland Runt/ÅF offshore race.

Mast – Karin Almquist
Teamets smartaste medlem? Tar inte så mycket plats vare sig fysiskt eller pratmässigt men lyckats ändå styra gubbarna åt det håll hon själv vill. Mycket rutinerad seglerska med bland annat en OS-satsning i bagaget. Har tidigare varit lärare på ett seglargymnasium och fostrat många talangfulla seglare.

Pit – Thomas Mortensen
Lagets utlänning även om många Stockholmare med övertygelse hävdar att Skåne tillhör Danmark. Sent inkommen i teamet men icke desto mindre rutinerad för det. Vann senast VM-guld 2011 i X35 med team Oxygen.

Trim – Niclas Gerdbo
Teamets trimmer och skribent för Sailzone. Seglat X35 med Firefly sedan VM 2011 och Farr 30 sedan 2010. I prisskåpet som sambon inte vill ska ha en framträdande plats finns bland annat VM-silver i Farr 30 och EM-guld 2011, också i Farr 30.

Second trim – Björn Jönsson
Av somliga i laget den mest fruktade medlemmen… Driver framgångsrik klinik för idrottsmän och har grymma naprapatnävar. Relativt ny i storbåtssammanhang men inte desto mindre kunnig för det. Har bland annat vunnit VM-guld i H-båt.

Stortrim/taktik – Martin Strandberg
Mannen som gav den dåliga förloraren ett ganska gulligt ansikte. Egentligen flerskrovsfrälst men också duktig blygruve-rorsman vilket inte minst syns i prisskåpet. Bla 1:a ÅF Offshore race 2013, VM-silver Farr 30 och EM-guld 2011 i Farr 30.

Strategi -Robert Szabo
B&G-instrumentens bästa vän. Enligt rykte ligger en B&G manual på nattygsbordet jämte navigeringsbesticken. Välmeriterad Stockholmsseglare med många lyckade säsonger i X35 bakom sig. Senaste merit är en vinst i ÅF offshore race – inte illa!

Rorsman – Johan Lindell
Gammal OS-räv med stor aptit på segling i alla dess former. Just ordet “gammal” förnekar han dock idogt. Driver Firefly-teamet med en ganska mjuk men framgångsrik piska. Gedigen meritlista med bla ett VM-silver i Farr 30 och ett VM-guld i 11m.

image

Leave a Reply